Det är tryggt att åldras i Halmstad

Hemvårdsnämndens ordförande i Halmstads kommun, Ann-Charlott Mankell (M), tar till orda om äldreomsorgen och planerad utbyggnad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt HP 22/3. Femklövern har presenterat sin strategi för framtidens äldreomsorg. Vårt mål är att ha rätt sorts boenden och rätt antal boende för att kunna möta efterfrågan.

Just nu är fakta att vi har lediga platser på våra biståndsbedömda äldreboenden. I år öppnas det dessutom 109 nya platser på äldreboende i kommunen. Samtidigt står över 1 000 personer i kö till en trygghetsbostad och då vill vi ta ansvar för att utveckla den boendeformen och minska kötiden. Antalet personer i kö till trygghetsboenden är just nu större än det totala antalet personer som bor på äldreboende. Det säger ju något om behovet.

ANNONS

Vi vill också tydliggöra att det faktiskt är socialtjänstlagen som avgör om man får plats på ett särskilt boende (äldreboende). Det är inte något som vi bestämmer lokalt, utan man ska behandlas lika oavsett vilken kommun man bor i.

Vi har även byggt äldreboenden utanför centralorten. Våra nyaste och mest moderna äldreboende finns i Oskarström och Harplinge. De två nya som planeras läggs där prognoserna visar att vi kommer att ha flest antal gamla om några år, nämligen Fyllinge och Söndrum. Planering måste bygga på fakta.

Femklövern tar också ansvar för alla de som behöver stöd när de skrivs ut från sjukhuset. Därför föreslår vi ett helt nytt och modernt korttidsboende med 80 platser.

Ann-Charlott Mankell (M),

ordförande hemvårdsnämnden Halmstad

Debatt

ANNONS