"När jag skriver detta så har jag nyligen kommit hem efter den första av våra två punktstrejker på min arbetsplats, Halmstad hamn."
"När jag skriver detta så har jag nyligen kommit hem efter den första av våra två punktstrejker på min arbetsplats, Halmstad hamn." Bild: Roger Larsson

Det är dags att vakna – snart är det för sent

Det som nu händer berör alla arbetstagare i Sverige, inte bara dem som råkar jobba i en hamn. Det skriver Johannes Björk från Hamnarbetarförbundet i Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Oavsett vilket fackförbund du tillhör eller vilken bransch du arbetar inom så kommer den pågående hamnkonflikten påverka din framtid.

Om någon vid det här laget fortfarande tror att Hamnarbetarförbundets kamp för ett likalydande kollektivavtal är det enda som står på spel i den pågående konflikten så har man tyvärr missat det allra viktigaste.

Det hamnkonflikten i själva verket handlar om och varför den kommer bli långdragen är nämligen något mycket större. För den som bara skrapar lite på ytan i den pågående nyhetsrapporteringen blir det snart tydligt vem som gång på gång kommer med falska uppgifter för att hålla igång hamnkonflikten så länge som möjligt.

ANNONS

Det är hög tid nu att fler fackförbund och arbetstagare i alla branscher vaknar och inser att den pågående hamnkonflikten är så mycket större än Hamnarbetarförbundets kamp för ett kollektivavtal.

Hade viljan funnits så hade arbetsgivarsidan gett Hamnarbetarförbundet ett kollektivavtal för länge sedan. Det enda detta demokratiska fackförbund hela tiden krävt är ett likalydande avtal som det som redan finns med halva arbetsstyrkan i hamnarna.Så vari ligger uppoffringen för arbetsgivaren? Arbetsgivarsidan erbjuds alltså fredsplikt i alla hamnar med alla hamnarbetare för ett kollektivavtal de redan en gång accepterat och som ändå gäller för varannan hamnarbetare.

Trots det så väljer dom att tacka nej. Anledningen är mycket enkel. Hamnarbetarförbundet är nämligen inte det egentliga målet i denna konflikt. För arbetsgivarsidan och dess medlöpare så har det egentliga målet från början varit att försämra arbetsrätten och föreningsrätten i Sverige. Två hörnstenar i den svenska modellen och självklarheter i ett demokratiskt samhälle.

Man behöver knappast vara Einstein för att räkna ut att arbetsgivarparten hade större saker i åtanke när de valde att göra konflikten i Göteborg till en nationell angelägenhet i och med införandet av deras policy i april 2018. En konflikt på lokal nivå med endast en av Hamnarbetarförbundets avdelningar räckte helt enkelt inte till som enda argument för att ändra svensk lagstiftning och kraftigt försämra arbetsrätten.

ANNONS

När jag skriver detta så har jag nyligen kommit hem efter den första av våra två punktstrejker på min arbetsplats, Halmstad hamn.

Så gott som samtliga medlemmar i vårt lokala hamnarbetarförbund var där. Vi borde dock varit betydligt fler, och med fler menar jag fler fackförbund och inte bara våra egna medlemmar. Det som nu händer berör alla arbetstagare i Sverige, inte bara dem som råkar jobba i en hamn eller dem som valt att bli representerade av Hamnarbetarförbundet.

Det är dags att vakna nu för snart kan det vara för sent.

Johannes Björk

Hamnarbetarförbundet avdelning 21 Halmstad

ANNONS