Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Destination Halmstad ska utvecklas

Nästa vecka väntas Halmstads kommunfullmäktige ta beslut om att slå samman vårt destinationsbolag och vårt näringslivsbolag, skriver Carl Fredrik Graf (M) och Anders Rosén (S).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Replik

Svar till Mats Lundkvist, 3/2.

Debatt 7/2. Utvecklingen av destinationsfrågorna och stöd till besöksnäringen är en av de många verksamheter som vi valt att prioritera i Halmstads kommun. Halmstad är ett attraktivt besöksmål för turister från när och fjärran. Besöksnäringen i Halmstad omsätter årligen tre miljarder kronor, så vårt varumärke som destination ska vi vara rädda om.

Det är bland annat tack vare Destination Halmstad och bolagets dedikerade medarbetare som vi kunnat vara värd för otaliga större evenemang. Många av evenemangen, som Melodifestivalen, SM-veckan, EM, VM och Tall Ships Races, upplever vi att Halmstadborna efterfrågar och uppskattar.

Bolaget och dess personal värvar även större möten och konferenser till kommunen. Det genererar årligen mängder av konferensdeltagare vars besök skapar arbetstillfällen och ger intäkter till besöksnäringen.

En del av våra kommunala verksamheter ligger i förvaltningar och andra i bolag. Oavsett organisationsform så är det kommunfullmäktige som beslutar om budget, det vill säga den kalkylerade kostnaden för varje verksamhet.

Kommunfullmäktige som ägare följer också upp verksamheten i varje delårsbokslut, i årsredovisningen och genom revisioner. Nu pågår dessutom en översyn av den kommunala organisationen som bland annat handlar om vår tillväxt och attraktivitet.

Nästa vecka väntas kommunfullmäktige ta beslut om att slå samman vårt destinationsbolag och vårt näringslivsbolag. Samtidigt lyfts vissa strategiska frågor in direkt under kommunstyrelsen. Det görs för att stärka Halmstads företagsklimat.

Viktiga delar är vår destinationsutveckling och kommunikationen om Halmstad som vi vill utveckla. Samtidigt ska det nya bolaget fortsätta göra saker som det gör bra redan i dag, nämligen vara ett operativt stöd till näringslivet och besöksnäringen så att vi gemensamt fortsätter att utveckla Halmstad som attraktiv destination med ett livskraftigt näringsliv.

Carl Fredrik Graf (M)

kommunstyrelsens ordförande

Anders Rosén (S)

kommunstyrelsens andre vice ordförande

Debatt