Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Den biologiska mångfalden viktig för miljön

I Sverige vi har förbundit oss att stoppa förlusterna av biologisk mångfald till 2020. Det är hög tid att i verklig handling börja ta ansvar för dessa beslut. Det skriver Anders Wirdheim (MP) och Elisabeth Falkhaven (MP).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt 22/5. Denna dag, den 22 maj, har av FN proklamerats som Biologiska mångfaldens dag. Över hela världen uppmärksammas betydelsen av ett rikt biologiskt liv. Just i år och här i Sverige känns det viktigare än någonsin att göra detta. I en nyligen presenterad forskningsrapport slås det nämligen fast att förlusterna av biologisk mångfald är ett minst lika stort hot mot vårt liv på jorden som klimatförändringarna.

En rikt djur- och växtliv har betydligt bättre förmåga att stå emot storskaliga förändringar i miljön än vad en utarmad natur har. Om vi fortsätter att stillatigande se på när naturen utarmas, kommer följderna av klimatförändringarna att förvärras. Det talas ibland om att vi överskrider våra planetära gränser, och den mest överskridna av dessa gränser gäller just biologisk mångfald.

Samtidigt är detta något av en icke-fråga i den svenska valrörelsen. Beror det på att vi i Sverige är bättre på att värna ett rikt djur- och växtliv än andra nationer? Nej, så är det tyvärr inte. Även här minskar eller försvinner arter i snabb takt.

Visst finns det även djur och växter som det går bra för, men i detta sammanhang är det som i det klassiska talesättet: ”Om man har en hand på en glödhet spisplatta och den andra i frysen, så har man det ganska bra i genomsnitt.”

Såväl genom internationella konventioner som i riksdagsbeslut har vi i Sverige förbundit oss att stoppa förlusterna av biologisk mångfald till 2020. Det är om två år, men i årets valrörelse är detta som sagt en icke-fråga.

Det är hög tid att i verklig handling börja ta ansvar för dessa beslut. Det går inte att fortsätta blunda eller skjuta nödvändiga åtgärder på framtiden.

Det gäller även den så kallade bioekonomin. Med bioekonomi avses att använda förnybara råvaror från skogen, jorden och havet i stället för fossila bränslen och material. Därigenom ska vår klimatpåverkan minska och naturens bidrag till ekonomin öka.

Tanken är lovvärd, men om vi inte samtidigt har målet att bevara en rik biologisk mångfald, riskerar vi att ”kasta ut barnet med badvattnet”, det vill säga att göra oss av med det önskvärda tillsammans med det oönskade.

Klimatet och jordens biologiska mångfald hör till de verkliga ödesfrågorna. Det är också två av de frågor som oroar det svenska folket allra mest. Nu lyfter vi dessa i årets valdebatt.

Under de gångna fyra åren med Miljöpartiet i regeringen har vi satsat på den biologiska mångfalden på ett helt annat sätt än vad någon tidigare regering gjort. Låt oss fortsätta på den vägen! Låt även dagarna efter valet bli den biologiska mångfaldens dagar!

Anders Wirdheim

Miljöpartiet de gröna i Halmstad

Elisabeth Falkhaven

riksdagskandidat för Miljöpartiet de gröna i Halland

MEST LÄST