Bygga och bo i Halmstad – nu och i framtiden

Anna-Lena Cumtell (KD), ledamot i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott i Halmstad, månar om att hela kommunen utvecklas med fler bostäder.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt HP 19/8. I Halmstad planeras för drygt 700 bostäder årligen fram till 2025. Vi ser det som ett realistiskt mål, men det är också en ambitionsökning som förutsätter att kapaciteten på marknaden klarar detta. Det föreligger idag brist på arbetskraft från olika yrkeskategorier inom bostadssektorn.

En annan förutsättning är att efterfrågan fortsatt är hög. Bostadskostnaden är som bekant hög i nyproducerade hus, och ingen vet egentligen hur stor bostadsbristen i Halmstad är.

Att det finns tillgång till bostäder är viktigt för den enskilde, men också av stor vikt för Halmstads utveckling till ett regionalt centrum.

KD ser positivt på att bostadsförsörjningsprogrammet uttalar att det ska satsas på trygghetsboenden och andra former av tillgängliga bostäder för en ökande andel äldre befolkning. Bra för många äldre att det förtätas och byggs nya, tillgängliga lägenheter så de kan bo kvar i sitt område. Tummen upp för HFAB som har planer på att bygga nytt och renovera på Klackerup och Linehed, områden där andelen tillgängliga lägenheter är låg.

ANNONS

Moderna, tillgängliga lägenheter på attraktiva lägen är ett måste för att få igång flyttkedjorna, och därmed frigöra bostäder för yngre och barnfamiljer.

En grundsten i KD:s bostadspolitik är det personliga ägandet. Det är viktigt att ge så många som möjligt rimliga möjligheter till detta. KD vill att det framöver friställs fler tomter för småhusbyggande. Tomtkön i Halmstad talar sitt tydliga språk - många vill förverkliga sina drömmar.

En annan grundsten är förvaltarskapstanken. I denna ryms såväl miljöaspekter som vikten av god arkitektur och stadsplanering som skapar bestående värden och är hållbar i begreppets fulla bemärkelse. Det som byggs idag och imorgon kommer att stå lång tid framöver.

Utmaningen blir att klara hela hållbarhetsbegreppets tre dimensioner samtidigt, social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Inte minst den sistnämnda när vi förtätar staden och planerar för nya utbyggnadsområden på den för framtiden så viktiga åkermarken. Vi lär återkomma till frågan om hur mycket staden ska breda ut sig, och på vilka områden inför revideringen av översiktsplanen.

Helt klart är att det finns en stor potential för både småhus och lägenheter ute i våra större tätorter. Många vill bo kvar i sin hemort, men önskar ett lättare boende och med nya bostäder blir våra tätorter attraktiva för nyinflyttning.

ANNONS

Vilket lyft det kommer bli för Oskarström med planerna på bostäder, sporthall och andra verksamheter på gamla ”Jutan”!

Anna-Lena Cumtell (KD),

gruppledare och ledamot i samhällsbyggnadsutskottet, Halmstad

Debatt

ANNONS