Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Avveckla Destination Halmstad

Det kommunala bolaget Destination Halmstad är företagande av sämsta sort med ständiga förluster, skriver Mats Lundkvist.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt 3/2. Den som har svårt för att somna kan räkna får, en klassiker ur sagans värld. Ett alternativ är att räkna enkronor i samma takt. Är man vaken och räknar ett helt år kommer man upp i ungefär samma siffra som den årliga förlusten i Destination Halmstad, men bravaden är lika omöjlig som det kommunala bolaget.

Förlusten 2016 i Destination Halmstad AB (Före detta Halmstad & Co) var 26,1 miljoner kronor. Det blir 71 537 kronor per dag, nästan en krona i sekunden. 2017 passerades en milstolpe i och med att de sammanlagda förlusterna passerat 300 miljoner kronor. Tecken på tillfrisknande finns inga och förlusterna rullar år efter år.

Omsättningen år 2016 var 16,7 miljoner kronor. För varje krona intäkt hade man 2,56 kronor i kostnader. Förlusterna uppkommer till stor del genom att man sysslar med saker som inte är kommunalt ansvar och som borde skötas av andra aktörer, främst destinationsbranschen själv. Nu plockas stora summor årligen från HFAB för att täcka de gigantiska förlusterna.

När jag var ordförande i ett av kommunens bolag hade vi utbildning med styrelse och ledning. Advokaten som skrivit handboken om kommunala bolag föreläste. Enligt hans erfarenheter bör man se upp med en kombination av tre saker; stark vd, svag styrelse och osynliga ägare. När dessa tre faktorer är samtidigt uppfyllda finns alla förutsättningar för bolagets fall, oavsett om det är privatägt eller kommunalt.

Jag känner inte nuvarande vd och vet i stort sett inte hur styrelsens ledamöter ser ut, men ägaren är frånvarande. Ägarrollen till kommunens bolag åvilar kommunfullmäktige, en roll man inte har rätt att delegera. Jag har diskuterat Destination Halmstad med flera fullmäktigeledamöter, men det funkar inte.

Siffrorna i boksluten, liksom hur förlusterna täcks, är overkliga, som hämtade ur en dålig teaterpjäs. Ingen ledamot vill ta roll i någon handling och destinationsförlusterna rullar vidare.

Och till bolaget hör Halmstads Teater, en byggnad som skulle kunna rymma mycket föreningsverksamhet, men de höga hyrorna gör det omöjligt. Kulturnämnden vill ta över, men får inte och den erkänt duktige teaterchefen sparkades av destinationsbolagets vd.

Destination Halmstad är företagande av sämsta sort. Ständiga förluster i över tio år och inget slut finns. Företag som inte går ihop ska avvecklas.

Mats Lundkvist

ingenjör och miljöaktivist

Debatt