Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Att vara chef i dag är lika med att jobba över

Att vara chef är ett otroligt stimulerande arbete, konstaterar regionchefen för Unionen sydväst, Marie Louise Arendt, men att det också har sitt pris.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt HP 3/10. Man arbetar med andra människor, har ansvar för deras arbetsmiljö, gläds och är stolt över deras framgångar, samt stöttar och pushar när det är motvind. En bra chef är trygg och tydlig, kan kommunicera, engagera, entusiasmera och fatta beslut. Samt stå stadigt när det blåser, hantera konflikter och få gruppen att gå åt samma håll och ta nya utvecklingssteg. En bra chef ger välmående medarbetare.

Utöver personal- och arbetsmiljöansvar ingår ofta andra områden i chefsuppdraget. Inte sällan ska chefen följa upp ekonomin, kvalitetssäkra arbetet, se till att regler följs och mål respektive försäljningssiffror nås.

Dessutom ställer digitalisering, automatisering och slimmade organisationer allt högre krav på anställda. Arbetslivet blir mer gränslöst och vissa grupper förväntas jobba nästan hela tiden. I dag ökar sjukfrånvaron bland tjänstemän i samtliga branscher.

Och vi kan konstatera att cheferna inte hinner med alla sina uppgifter mellan kl 8 och 17.

Novus och Unionen har gjort en studie bland chefer i den privata sektorn mellan maj och juni i år. Undersökningen visar hur dagens chefer ser på arbetslivet och på balansen mellan jobb och fritid. Oroväckande nog visar undersökningen att nästan 8 av 10 chefer har jobbat övertid under det senaste året för att de känt att det förväntas av dem.

Undersökningen visar även att 6 av 10 chefer har gått ifrån en fritidsaktivitet för att svara på jobbsamtal. En tredjedel har tystat sina barn för att göra detsamma.

Övertid ska vara oförutsedd och oplanerad – inte användas för att klara den dagliga verksamheten. En sådan arbetssituation är inte långsiktigt hållbar. Kraven på att alltid vara uppkopplad gör att chefer aldrig riktigt är lediga. Och den som inte får vara ledig utan känner sig tvingad att jobba på sin fritid blir knappast en bättre chef.

Unionen rekommenderar arbetsplatser att ha en policy som begränsar kraven på att ständigt vara tillgänglig. Det ska inte ligga en förväntan över att någon, inte heller cheferna, ska svara i telefon eller på mail alla dagar i veckan eller tider på dygnet. Eller känna att söndagen är en extra arbetsdag för att resten av veckan ska bli dräglig. Det håller inte i längden.

Balans i livet, och inte minst i arbetslivet, är en av Unionens prioriterade frågor. En trött chef är ingen bra chef. Och näringslivet behöver bra chefer och välmående medarbetare för att skapa konkurrenskraftiga företag.

Låt oss hjälpas åt med det.

Marie Louise Arendt,

regionchef Unionen, region Sydväst

Debatt

MEST LÄST