Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Antisemitism och rasism med sanktioner

Palestinagruppernas själva livsluft är att angripa och demonisera världens enda judiska stat, Israel, menar ambassadör Isaac Bachman,

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt HP 6/12. Den 29 november skrev Per Johansson från Palestinagruppen i Halmstad en debattartikel i Hallandsposten riktad mot Israel – en artikel fylld av felaktigheter och missvisande påståenden, med det uppenbara syftet att försöka svartmåla världens enda judiska stat, demokratin Israel.

För det första beklagar sig Johansson över att 1947 års delningsplan missgynnade palestinierna, då de skulle ha erhållit mindre land i förhållande till sitt antal. Det stämmer att det landområde som skulle ha tilldelats den judiska sidan var större – men det bestod till stor del av obeboelig öken i Negev.

Palestinierna förkastade planen och anföll Israel tillsammans med arméerna från de fem angränsande arabstaterna med målet att utplåna den judiska befolkningen. Detta nämner inte ens Johansson i sin artikel då det inte gynnar hans falska propaganda mot Israel.

För det andra har Israel framfört eller accepterat sex olika fredsförslag åren 1937, 1947, 1967, 2000, 2001 och 2008 liksom ett ramverk för fred år 2014. Det palestinska ledarskapet har förkastat dem alla.

I fredsförhandlingarna år 2000 och 2001 erbjöds Yasser Arafat 95 procent av Västbanken och Gaza med östra Jerusalem som huvudstad – år 2008 erbjöds Mahmoud Abbas 98 procent. Detta räckte ändå inte för att det palestinska ledarskapet skulle vara redo att etablera en egen stat.

I stället för att acceptera något av de många fredsförslagen och bygga upp en egen stat, har palestinska myndigheten ständigt återgått till sin grundläggande strategi mot judar och Israel: att aktivt sprida antisemitisk och anti-israelisk propaganda och uppmuntra till terrorism riktad mot judar med alla möjliga medel.

Mot bakgrund av allt detta, är det väldigt svårt att förklara hur det kommer sig att Palestinagrupperna vill bojkotta Mellanösterns enda demokrati – Israel – och samtidigt som man stödjer palestinska myndighetens tyranni.

Allt detta blir som sagt mycket svårt att förklara, om man inte tar med i beräkningen vad som är Palestinagruppernas själva livsluft: att angripa och demonisera världens enda judiska stat, Israel.

Detta framgår tydligare än något annat av deras stöd för den rörelse som förordar BDS (Boycott, Divestments and Sanctions).

En rörelse som grundats med den klara målsättningen att omintetgöra den judiska statens existens, vilket också många av rörelsens ledande företrädare tydligt uttalat. BDS-rörelsen är en antisemitisk, rasistisk rörelse – något som bevisas av det faktum att BDS-initiativ inte riktas mot någon annan stat i världen. Det finns ett namn för dessa dubbla måttstockar och det är – antisemitism.

Det står klart att demoniseringen av Israel är vår tids nya antisemitism och Palestinagrupperna spelar den i händerna.

Isaac Bachman

Israels ambassadör i Sverige

Debatt