Anhörigstödet ska ses som en investering

Anhörigföreningen i Halmstad anser att alla anhöriga ska ha rätt till samma stöd, oavsett var i landet man bor. Det skriver ordförande Gun-Britt Lydén.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt HP 1/2. Anhöriga står i dag för en omfattande del av omsorgsinsatserna i vårt samhälle. Genom att stödja anhöriga skapar vi också förutsättningar för en hållbar välfärd. Det mest grundläggande anhörigstödet är vård och omsorg av god kvalitet för de närstående. Men vi får inte nöja oss med det. Det ska finnas ett direkt stöd till alla anhöriga i varje kommun enligt Socialtjänstlagen.

Eftersom varje kommun är självstyrande ser anhörigstödet olika ut, liksom olika eventuella insatser eller ersättningar. I en del kommuner vänder man sig enbart till den äldre mannen eller kvinnan som vårdar sin make/maka. I andra ser man värdet av de faktiska omsorgsinsatser an-höriga utför.

ANNONS

Halmstads kommun saknar exempelvis ett anhörig-/kunskapscenter, där det finns möjlighet att arbeta i en evidensbaserad kultur. Att kunskap, information, vägledning, samtal på individ- och gruppnivå samt vikten av att bevara anhörigas hälsa, både fysiskt, psykiskt och socialt ska vara en självklarhet och ingå i kommunens anhörigstöd. Därför belyser Anhörigföreningen vikten av en god arbetsmiljö för anhörigstödet och demensteamet.

För personer med en demenssjukdom är det av stor betydelse att ha en dagverksamhet årets alla dagar som ett led i anhörigstödet. Anhörigföreningen efterlyser även en boendeform för personer med demenssjukdom under 65 år enligt LSS.

Gällande personer med kroniska, neurologiska sjukdomar saknas idag helt rehabilitering i kommunens regi. Denna rehabilitering utförs i dag oftast av anhöriga.

Anhörigföreningen i Halmstad är anslutna till Anhörigas Riksförbund och anser att alla anhöriga ska ha rätt till samma stöd, oavsett var i landet man bor. Detta stöd ska vara individuellt, flexibelt och helt i linje med vad Socialstyrelsen uppger i sin vägledning 2016, "Stöd till anhöriga", som riktar sig till Sveriges kommuner.

Av Sveriges 1,3 miljoner anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående är de allra flesta i yrkesverksam ålder. Det är svårt att förena yrkesarbete med vård och omsorg av en närstående. Vi måste skapa ett anhörigvänligt klimat på våra arbetsplatser.

ANNONS

Forskning visar att kvinnor far mest illa av långvarig vård av sina närstående. Det är viktigt att uppmärksamma jämställdhetsaspekterna inom anhörigomsorgen. Anhöriga måste också få en skälig ersättning för det arbete de utför, därutöver stöd på individnivå.

Anhörigföreningen och Anhörigas Riksförbund har lyft fram anhörigperspektivet i många år och det är med glädje vi märker, att anhörigas kunskaper och erfarenheter efterfrågas mer och mer. Det är en positiv utveckling, men det ska bli bättre! Kommunen ska ta sitt ansvar och börja se anhöriga som en resurs – inte en kostnad.

Gun-Britt Lydén

ordförande Anhörigföreningen i Halmstad

Debatt

ANNONS