Är mångfald ett hot eller en möjlighet?

I ett samarbete för demokrati är mångfald och olikhet inte ett hot utan en tillgång, skriver fyra socialdemokrater.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt 22/6. Under mer än 100 år har vi haft demokrati i Sverige. Vi har flera generationer av politiker och samhällsengagerade personer i Sverige att tacka för att de på demokratisk väg genomfört en rad sociala och ekonomiska reformer, som har lett till ett välfärdssamhälle.

Majoriteten av oss vill leva i ett demokratiskt samhälle, och ser möjligheterna i demokrati, jämlikhet och välfärd som ett nationellt projekt i Sverige. Men tiderna förändras, och demokratin kan inte tas för given. I dag står vi i ett historiskt vägskäl i vår demokrati som handlar om mångfald och är föremål för konflikter i politik, media och civilsamhälle.

ANNONS

Är mångfald ett hot eller en möjlighet?

Nationalismen och populismen har gått framåt i Europa och nu blåser mörka och kalla vindar även hos oss i Sverige. Nationalismen vill bevara en föreställning om en gemensam svensk identitet, och upplever mångfald som ett hot.

Samtidigt finns det en risk att nationalismen på den vägen inskränker demokratin och tar oss ännu längre på vägen från demokrati till en skenbar ”demokrati”.

Mångfalden har i debatter alltmer svartmålats. Det står klart att invandring innebär påfrestningar på civilsamhälle och samhällsinstitutioner som politik, skola och olika myndigheter som Migrationsverket, polis och socialtjänst.

Samtidigt finns det goda skäl att se migrationen och mångfalden som en möjlighet. Det som mångfalden har gjort är att den har påvisat en brist i vår demokrati, som leder till konflikter i politik och civilsamhälle, men som också bär på möjligheten att fördjupa vår demokrati. Hur?

Det kan den göra genom att vi blir mer medvetna om att vi vill leva tillsammans i en demokrati, och att vi därför också är villiga att samarbeta för demokrati, för att tillsammans lösa de problem som identifieras inom olika samhällsområden. I ett samarbete för demokrati är mångfald och olikhet inte ett hot utan en tillgång. Det skapar nya idéer och lösningar, som kan fördjupa demokratin.

ANNONS

I lokala samarbetsprojekt som till exempel kulturprojekt, språkcafé och nya mötesplatser kan människor med olika bakgrund skapa rum för reflektion, för att finna nya former att samarbeta för demokrati, att komma överens, att hjälpa till med vägledning in i svenska samhället, och att bidra till social inkludering.

Rose-Marie Edlund (S)

Fatma Hergul (S)

Tord Johansson (S)

Fabiola Kindblad (S)

ANNONS