Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Är det nu allt ställs på sin spets?

Lovisa Aldrin (L), ordförande för Halmstadsavdelningen, lovordar metoo-uppropet.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Debatt HP 30/11. Är det dags nu? Är det nu revolutionen har kommit? Är det nu allt ställs på sin spets?

Har vi kommit till den punkten i samhället att min dotter inte kommer att behöva växa upp och ständigt väga en anmälan mot allt hon förlorar om hon anmäler?

För det är vad #metoo är. Det är första gången man synliggör den struktur som vårt samhälle är uppbyggt på. När jag får frågan om jag någonsin blivit utsatt för sexuella trakasserier börjar jag nästan skratta, för frågan är inte om utan när. Det har under hela mitt liv varit något man måste förhålla sig till. Nedvärderande kommentarer om mitt utseende och min kropp från killen i klassen, jag skulle ha förståelse för egentligen var han kär i mig. När jag skäller ut en kille på dansgolvet för att han gått fram tagit tag i mina bröst för att kolla om de är äkta är det jag som är galen och vakten pratar med mig för att jag ska lugna ner mig. När min dåvarande sambo tyckte att han hade rätt att kontrollera vem jag umgicks med och var jag var någonstans. Listan är lång.

Vad är värst, är det barnen som så tydligt visar hur denna struktur sätter sig tidigt i åldrarna eller är det berättelserna inom kulturen. Att de som företräder kulturen som är en sådan tydlig indikator på demokrati, yttrandefrihet och människors värde?

Jag väljer att inte rangordna, varenda berättelse är viktig. Det finns överallt i samhället, övertrampen och de suddiga gränserna. Skämten som egentligen bara skapar barriärer mellan män och kvinnor. Det finns de som hävdar att det blivit ”lite för mycket” och ännu värre sådana som anser att ”de gör det enbart för uppmärksamhet” där de syftar till att de utsatta kvinnorna i bransch efter bransch samlar sig och berättar. Jag vill hävda att de som anser att det räcker nu förstår inte vidden det här. Det är just omfattningen som kan förändra de strukturer som finns.

För mig som vigt en stor del av min politiska gärning till jämställdhetsfrågor är det numera möjligt att bevisa att det finns strukturella makthierarkier även i det svenska samhället. För med denna vittnesbörd kan väl ingen fortsätta blunda?

Så tack alla mina medsystrar som berättar. Tack alla män som lyssnar och förstår. Tillsammans kan vi göra de förändringar som behövs.

Lovisa Aldrin (L),

ordförande Liberalerna Halmstad

Debatt