Är det äntligen dags att satsa på kulturen?

Teatermannen Ulf Andersson fortsätter att debattera kulturen och dess betydelse för ett växande Halmstad.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt HP 10/1. I flera framtidsanalyser och visioner talar Halmstads ledande män (det är tyvärr mest män) om vikten av att satsa på kultur – vackra ord som ser bra ut tillsammans med lite kulörta bilder. Vid ett tillfälle påpekade undertecknad att ”det här ser ju jättebra ut, när startar vi?” Förvånade miner och tystnad blev svaret…

Kulturförvaltningen tillsatte för något år sedan en utredning om behovet av framtida lokaler till det växande kulturlivet – kallad ”Rum för X”. Den visade med all önskvärd tydlighet att behovet är stort – det är inte enbart kulturlivet som expanderar då staden på det hela taget växer – det finns ett stort behov av bostäder, skolor, vårdinrättningar, idrottsplatser… och kulturlokaler.

ANNONS

Utredningen togs emot på samma glada sätt som visionerna har redovisats – helt utan ansvar att följa upp den. Detta verkar vara Rådhusets nya tystnadskultur – att tycka om något i ord, men inte låta det gå över i handling. När frågorna ställs till de styrande möts vi av tystnad…. Det blir lite som att umgås med en vattenfylld ballong, det går bra att trycka på den, men inget händer.

Nåja – nu står Halmstad alltså inför en lysande framtid och då bör även kulturlivet tänkas in i denna. Kulturförvaltning och kulturlivet gör vad de/vi kan – men utan medel från Den Stora Kassan, som kommunen faktiskt har att tillgå, kommer vi inte längre.

Det är därför av allra största vikt att öppna plånboken att se kulturen som en viktig del i satsningen mot en ny och bättre stad – all forskning visar att kultur är ekonomiskt lönsamt. I detta sammanhang är det trevligt med kulturlokaler i det ”gamla” HP-huset – inte minst Konserthallen är ett välkommet tillskott – men att då överge Kulturhuset och Folkparken är under all kritik. Halmstad behöver båda dessa kulturpoler… troligtvis ännu fler… Våga investera i framtiden, någon gång.

Den rent matematiska sanningen blir nämligen att om Kulturhuset läggs ned, kommer antalet kvadratmeter till kulturlivet att minska drastiskt. Är det detta som kallas för utveckling? Vision? En tro på framtiden? Att riva Kulturhuset och bygga bostäder innebär dessutom ett grovt ingrepp i stadens historia samt en högst olycklig förtätning av en redan belastad stadsdel. Bygg gärna något mindre och på områdets nedre del, men låt portalen och själva Kulturhuset stå kvar.

ANNONS

Något svar på denna text förväntas inte.

Ulf Andersson,

regissör, konstnärlig ledare med mera

Debatt

ANNONS