Äldreomsorgen måste motsvara äldres behov

Bo Fridolph (SPI) vill diskutera hur äldreomsorgen i Halmstad blir bättre och motsvarar behoven.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt HP 14/11. Det var glädjande att höra, under paneldebatten häromkvällen på vårt fina stadsbibliotek, att pensionärsrådet ska omformas och aktiveras.

PRO, SKPF och SPF gav ett fint arrangemang, med en relativt välbesökt debatt. De politiska partierna hade tagit kallelsen på allvar, med två kommunråd, Jenny Axelsson (C) och Anders Rosén (S), ordföranden i hemvårdsnämnden Ann-Charlotte Mankell (M), samt Anna-Lena Cumtell (KD). Vi i SPI Välfärden Halmstad, det enda SeniorPolitiska Initiativet, var inte inbjudna! SD, som ofta och populistiskt säger sig värna om oss pensionärer behagade inte ens närvara! Ursvagt och signifikativt. L, V och MP deltog också i den utvalda panelen.

ANNONS

Ingeborg Oléni satt också, av någon anledning, i panelen, och var tydligen inte helt klar över vem hon representerade. Kan det vara så, att hon försöker sitta på två stolar samtidigt... en stol i Laholm och en stol i Halmstad?

Som debattledaren Maggan Ek, sade ”Detta får väl anses som en valupptakt för äldrefrågorna i Halmstad...”

Därför tar jag tillfället i akt och presenterar en fråga som kommer att ligga högt på vår valagenda inför valet 2018: Trygga trygghetsboenden, som enligt vårt förmenande bör genomsyra boende- och vårdformerna för oss äldre i de olika ”egna boenden” likaväl som inom vårdboendena, mellan- och korttidsboendena och slutligen bör hospice-ideérna vara normen på alla våra olika typer av boenden.

Vi arbetar målmedvetet för att förbättra och trygga livssituationen för oss äldre i vår fina kommun.

SPI Välfärden har en förebild i Tubberödshus på Tjörn, som drivs på intraprenad. Boendet har av restaurangguiden White Guide erhållit priset Sveriges bästa äldremat. Detta vill SPI införa i Halmstads kommun.

Anhörigföreningar är sällsynta på våra äldreboenden, hjälp oss att lösa det.

Aktivera era samhällsföreningar så att de genom aktivt deltagande i pensionärsrådet deltar i planering av lokala boenden, typ trygghetsboenden, seniorboenden och vård- och omsorgsboenden.

ANNONS

Den svenska nationella studien om vård och omsorg, som benämns SNAC (The Swedish National Study on Aging and Care), är gjord i Äldrecentrums regi av 7 000 äldres förhållanden. Enligt studien saknar äldrevården styrning baserad på fakta, vilket är allvarligt. Det har ändå under senare decennium skett stora förändringar i äldreomsorgen. Har det gått rätt till?

Enligt studien verkar dagens äldreomsorg sakna fakta för att bemöta insatserna i förhållande till behovet. Det saknas svar på frågan: ”Är särskilt boende bra eller dåligt för individen?”. Är det verkligen så, som medierna har rapporterat, att insatserna i förhållande till behoven inom äldreomsorgen har minskat i kommunerna? Är de som vill ha äldreomsorg i sämre skick? Ingen kan svara på detta utan tillgång till mätresultat. SPI Välfärden vill att detta ska utredas och fastställas, för att få en grund för bra beslut.

Bo Fridolph, ordförande SPI Välfärden Halmstad

Debatt

ANNONS