Te på engelskt vis – ingen spontan grej

Mormor Ella var en kultiverad kvinna. Trots en ansträngd ekonomi, och med ensamt ansvar för fyra döttrar, skapade hon små guldkanter i tillvaron.

ANNONS
|

Hennes ena passion var blommor. Hon skickade efter blomfrön av alla de slag och var dessutom så skicklig i att få dem att trivas hemma på Hårdbacken i Älvdalen (vi snackar växtzon sex) att ortsborna hade trädgården som ett mål för söndagspromenaderna.

Hennes andra ”måste” var engelskt te.

På 1930-talet tillhörde detta knappast till stapelvarorna i handelsboden i byn, så det fick hon beställa direkt från England. Teet – alltid svart från Ceylon – levererades i en speciell trälåda.

Om detta sedan serverades på samma sätt som i ursprungslandet, låter jag vara osagt.

Däremot finns hennes engelska tekopp kvar. Den har funnits med i mitt liv så länge jag minns. När jag var liten och fyllde år serverades jag varm choklad med vispgrädde ur den. I dag tjänstgör den bara när jag, liksom mormor, dricker te.

ANNONS

Själv fick jag upp ögonen för den brittiska tetraditionen när jag som barn började läsa Enid Blyton’s ”Fem-böcker”. Där dracks det te stup i kvarten och jag ville ju göra likadant.

Första mötet med ”riktigt” tedrickande gjorde jag och kompisen Gerd i början på 1980-talet. Vi tillbringade en vecka i London med ”High tea” på självaste Brown’s Hotel som ett av inslagen. Vi landade i kretongklädda fåtöljer. Stoppningen var så mjuk att knäskålarna hamnade i höjd med öronen när man satt i dem.

Scones, clotted cream, sylt och de mest fantastiska små snittar serverades från magnifika våningsfat. Servitörerna bar jaquette och allt var så stramt och högtidligt att vi bara vågade viska.

Vi betalade hisnande 60 kronor vardera. I dag lär man sannolikt få lägga en löning för kalaset.

Afternoon tea kräver vissa förberedelser. Inte för sconesens del, de fixar man på en halvtimme. Clotted cream, däremot, är en längre process: tre timmar i vattenbad, sedan i kylen i minst 12 timmar. Först då är det tillåtet att hugga in. Naturligtvis med sylten underst på sconeshalvan. Allt annat vore ett flagrant etikettsbrott...

Clotted cream

6 dl vispgrädde

Gör så här: Häll grädden i en värmetålig skål. Fyll en större kastrull med vatten till hälften. Värm vattnet tills det börjar sjuda. Ställ då ner skålen i vattnet. Värm sedan grädden långsamt i vattenbadet i cirka tre timmar. OBS! Den får absolut inte koka. Man får heller inte röra eller skaka.

Ta upp skålen och låt gräddkrämen svalna. Ställ därefter in den i kylskåpet i minst 12 timmar. Då ska man försiktigt lyfta upp den smörliknande kakan ovanpå. Rör eller vispa den till en jämn kräm. Grädden som är kvar kan man vispa (tar lite längre tid än vanligt). Vill man ha en lösare clotted cream kan man använda den att blanda med, annars kan man ha den i en egen skål och servera till en paj eller kaka.

Engelska scones

ca 20 st

500 g vetemjöl (eller 400 vetemjöl och 100 g rågmjöl om man vill ha lite grövre scones)

80 g rumstempererat smör

½ dl strösocker

2 ägg

5 tsk bakpulver

2,5 dl mjölk

1 ägg för pensling

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Häll 450 g av mjölet i en bunke tillsammans med smöret. Blanda snabbt ihop detta med fingertopparna – eller använd dej av köksmaskin – tills det liknar brödsmulor. Häll i socker, bakpulver och blanda med en träslev. Tillsätt sedan hälften av mjölken och därefter lite i taget av resten tills degen är mjuk (eventuellt behövs inte all mjölken).

Häll merparten av det rest-erande mjölet på en arbetsbänk, och lägg dit degen. Strö resten av mjölet ovanpå.

Vik degen på hälften, vrid den sedan 90 grader och gör om proceduren. (Genom att vika in och vrida degen knådas det sista mjölet och en del luft in i degen).

Fortsätt tills degen är jämn och slät – överarbeta den inte. Kavla ut degen tills den är ca 2,5 cm tjock, tryck sedan ut rundlar – enklast går det med en dessertring som är ca 5 cm i diameter. Tips: Doppa först formen i mjöl så att den inte fastnar. Vrid inte, utan tryck rakt ner, annars jäser sconesen ojämnt i ugnen.

Det går bra att kavla ut degen flera gånger men sconesen blir kanske mindre fluffiga då. Lägg sconesen på ett bakplåtspapper och låt dem vila några minuter.

Vispa sedan upp ägget + lite salt och pensla på toppen. Undvik att pensla sidorna eftersom de då inte kommer att jäsa jämnt.

Baka i mitten av ugnen ca 15 minuter.

ANNONS