Senast jag hade grillor på fötterna var en solig vårvinterdag på sjön Runn i Falun för några år sedan. Då var det långfärdsåkning som gällde.
Det var en fantastisk upplevelse fram till det ögonblick jag vänt och skulle åka tillbaka och insåg att jag susat fram så lätt på isen tack vare att jag haft vinden i ryggen.
Ledbruten in till oigenkännlighet kunde jag en evighet senare stappla fram på betongstela ben och lämna tillbaka skridskorna till uthyraren. Never ever again... Just sayin’...
När det gäller graden av nyttighet på veckans matsida kan man väl sammanfatta läget som ett steg fram och några rejäla bak. Rimmad torskrygg med varma grönsaker (gammal Allt om mat-favvo) är både lätt och hälsosamt, medan varm choklad kanske inte riktigt hör hemma i just den kategorin.
Att rimma fisk är ett säkert knep för att få den att bli riktigt mjäll och fin. Det är en metod som funkar på de flesta sorterna. I slutänden får man då en fiskfilé som ”skivar” sig och blir något fastare i konsistensen.
Rimningen kan ta alltifrån en timme till något dygn.
Det vanligaste är att man rimmar fisken i vanlig saltlake. Vill man ha en rundare smak tar man i en del socker också.
Så gör man med torskryggen här. Här använder man till och med lika mycket socker som salt vilket ger nästan ett asiatiskt stuk på fisken – sen extra mycket nymalen peppar på för att få lite hetta också.
Grönsakerna skivade jag i mandolinen, men med en vass kniv går det också att få hyfsat tunna skivor.
Den varma chokladen då... Tja... ännu så länge ligger badkläderna utom synhåll och då kan man väl lika gärna passa på...Här får mörk choklad smälta i het mjölk. Sen plussar man på med både det ena och det andra och har sedan en perfekt varm dryck man kan sörpla på i soffan medan man ser andra flänga runt i skidspår och i slalombackar på tv:n.
Är det sportlov, så är det...
Rimmad torskrygg med grönsaker och limesmör
4 pers
4 bitar torskrygg eller filé av annan vitfisk (räkna med ca 180–200 g per person)
1 squash
1 ask körsbärstomater
1 stor fänkål
2 vitlöksklyftor
1 påse babyspenat (brukar vara 65 g)
Till rimningslagen:
1 liter vatten
1 dl salt
1 dl strösocker
salt, peppar
Gör så här: Ta fram fisken i god tid och låt bitarna bli rumstempererade – det gör att fisken lättare drar åt sig rimningslagen. Blanda rimningslagen och vispa tills sockret är helt smält. Lägg ner fiskbitarna och låt dem stå och dra i ungefär 1 timme. Ta upp dem och torka av med hushållspapper. Peppra. Hetta upp en stekpanna och bryn torsken i en klick smör 1 minut på varje sida. Lägg bitarna i en ugnsform och låt fisken gå klar i ugnen i cirka 15 minuter eller tills innertemperaturen är 55 grader. (Kolla med stektermometer i tjockaste delen.)
Skölj grönsakerna. Skär squash, vitlök och fänkål i tunna skivor – bäst resultat får man i en mandolin. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja. Fräs tomaterna (de ska vara hela) först i någon minut. Tillsätt därefter resten av grönsakerna och låt allt fräsa i 3–4 minuter.
Fördela grönsaksröran på varma tallrikar. Lägg fisken ovanpå och toppa med en skiva limesmör.
Limesmör
50 g smör
Rivet skal av 2 lime
2 msk limesaft
1 pressad vitlöksklyfta
salt
peppar
Gör så här. Riv limen. Spara zesten vid sidan om. Blanda rumsmjukt smör med vitlök, limesaft, salt och peppar. Gör en rulle med hjälp av bakplåtspapper eller plastfolie och ställ in i kylskåpet. Ta fram strax innan det är dags att servera fisken. Skär fyra skivor och vänd dem i limezesten.
Lyxig varm choklad
4 pers
ca 8 dl mjölk
200 g 70-procentig mörk choklad (riv så det blir ungefär ett par matskedar)
1 msk socker (kan uteslutas)
3 dl vispgrädde
vaniljglass av god kvalitet
2 cl mandellikör eller mörk rom per kopp
Gör så här: Hetta upp mjölken i en kastrull. Vispa grädden så det bildas toppar.
Bryt sönder chokladen som är kvar och låt den smälta medan du vispar så allt blir slätt och utan klumpar.
Lägg en rejäl skopa vaniljglass i vardera koppen, häll den heta chokladen över.
Slå i likören och toppa med grädde.
Avsluta med att strö över riven choklad.