Lyxig mollusk ger festen en guldkant

Jag är född i vågens tecken. Det betyder att hela ens liv är kantat av en massa besvärliga beslut: Långärmat eller kortärmat? Varmt eller kallt? Fisk eller kött? Av eller på.?

ANNONS
|

Himla tur ändå att jag inte blev ett ostron. De där velpottorna tar tre år på sig för att bestämma sig för om de vill bli tjej eller kille...

Utöver att vara ur-typen för en ”hen” är ostronet dessutom en riktig vattendelare. På ena sidan finns det entusiastiska ja-folket och på den andra de som hellre skulle begå harakiri med ostronkniven än att äta innehållet i skalet.

Jag tillhör definitivt den första kategorin. Finns det ett fat med ostron i ett rum hittar ni sannolikt mig alldeles intill med näven full av ännu ovräkta mollusker, ogenerat redo att sörpla i mig ännu ett nyöppnat litet underverk.

ANNONS

Ostron är fest! Det är en härlig start på en middag. Ett par stycken är lagom (eller, njäee...), sältan i dem kickar igång aptiten och gör det extra roligt att sätta sig till bords och äta middag.

Personligen äter jag dem helst naturella, möjligen med ett par droppar citronsaft. Sen finns det såklart en lång rad med goda tillbehör som gör ostronätandet lite mer varierat. En vinegrätt med schalottenlök och rödvins- eller hallonvinäger är en klassiker. Jag har också presenterats ostron med en tesked löjrom toppat med lite vodka. Det serverades dessutom som på min bild – liggande på krossad is i ett martiniglas. Mycket raffinerat!

En snällare variant är att gratinera ostronet i het ugn några minuter – i detta fall med creme fraiche, Västerbottensost och lite smoked paprika. Äts varmt. Gotte!

Ett ostron slinker lekande lätt ner i magen på ett par sekunder. Inte så värst mycket längre tid tar det för kocken Russell Dreyer att öppna ett. I köket på golfrestaurangen i Ringenäs befriade han mig från våndan att hantera ostronen själv.

Hittills har jag överlåtit öppnandet av de vackra skaldjuren åt proffsen. Nu har Russells lektion gjort mig lite modigare.

Nästa gång törs jag nog...

ANNONS

Bli ett ostronproffs!

Hur tar man sig då in i ett ostron?

Det kräver ett bestämt handlag, men är enklare än man tror, menar kocken Russell Dreyer på Ringenäs Golfklubb.

- Det viktigast är säkerheten, menar han och radar upp några enkla basregler:

1. Se till att ostronet ligger stadigt på underlaget. Enklast är att ta en kraftig kökshandduk och vika den två gånger på längden så man får fyra lager med tyg.

2. Placera ostronet ovanpå handduken med den kupiga sidan nedåt.

3. Vik över handduken över den nedre rundade delen av ostronet så halva täcks.

4. Lägg vänster hand över och tryck nedåt med ett fast grepp.

5. Kör in spetsen på ostronkniven där skalhalvorna möts, precis under toppen. Vicka upp och ned och lite fram och tillbaka tills det hörs ett litet "plopp" vilket är signalen på att den första muskeln har lossats.

6. För sedan kniven längs den övre skalhalvans insida. Skär av den inre muskeln och låt kniven därefter skära längs hela ostronets insida.

7. Dela på skalhalvorna.

8. Syna och lukta på ostronet. Det ska dofta friskt av hav och salt och gärna ha mycket vätska. Är du tveksam – kasta hellre bort ostronet än att chansa.

9. Använd ostronkniven till att peta bort eventuella skalrester.

10. Lossa ostronet så det ligger fritt i skalet – det gör det enklare att äta det också.

Ibland är det med ostron som med musslor – skalet kan vara lite öppet. Det är ingen fara, menar Russel som brukar göra samma sak i båda fallen:

- Knacka det lite försiktigt mot bänkskivan, är ostronet okej sluter sig skalet direkt och då är det bara att fortsätta.

Tillbehör

Alla klarar inte av inte att äta ostronet naturellt, utan föredrar tillbehör. En klassisk vinägrett är urgott till, men testa också att droppa lite srirachasås och lite lime över – eller något så udda som en tesked gin och lite lime!

Gratinerat ostron

Här finns hur mycket varianter som helst. Prova med stekt rivebröd blandat med lite rivet citronskal. En matsked av blandningen i varje ostron, en ärta smör ovanpå och så några minuter i 220 grader under grillelementen i ugnen.

Här har jag valt att gratinera med creme fraiche och ost. Receptet räcker till 3 ostron, men går lätt att öka på.

2 msk crème fraiche

2 msk finriven västerbottenost

några droppar citronsaft

1 gnutta paprikapulver

salt och peppar

Gör så här: Blanda samman crème fraiche, ost, citronsaft och kryddor. Fördela röran på ostronen. Gratinera högt upp i ugnen på grill i 225 grader i cirka 5 minuter tills de fått fin färg. Servera direkt.

Lyxostron med löjrom

Gör så här: Häll av vätskan ur ostronet. Lägg på en klick löjrom och slå över 1 centiliter vodka. Dekorera med en liten dillkvist och en bit citron.

Mignonette

Ett klassiskt franskt sätt att servera ostronen på är med en vinägrett, kallad mignonette. Receptet räcker till många!

1 dl rödvins- eller hallonvinäger

1 schalottenlök

lite salt och nymalen svartpeppar

Gör så här: Skala och finhacka schalottenlöken. Blanda med de övriga ingredienserna och droppa över ostronet.

ANNONS