Kontorshuset vid Gamletullsgatan i Halmstad får representera avigsidan på nutida arkitektur av modernistiskt slag, där tegelfasaden i bakgrunden står för någonting helt annat.
Kontorshuset vid Gamletullsgatan i Halmstad får representera avigsidan på nutida arkitektur av modernistiskt slag, där tegelfasaden i bakgrunden står för någonting helt annat.

Måste nya hus vara så fula?

Det är lika bra att jag förklarar redan från början, att den här krönikan handlar mest om tycke och smak, och mindre om hur politiken kan styra nya byggnaders estetik.

ANNONS
|

Vi har sett dem överallt i städerna som bygger nytt vid vattnet. Inglasade balkonger, aluminiumprofiler, inskjutna översta våningar, putsade fasader gärna i ljusa färger. Vi ser dem på Gamletullsområdet och Söderkaj i Halmstad, i Västra hamnen i Malmö och Hammarby sjöstad i huvudstaden.

Nästan ingenstans markerar den moderna arkitekturen var husen är byggda genom att knyta an till traktens tradition eller platsens unikum. Petter Birgersson, politisk redaktör på Ystads Allehanda (lib) har varit inne på samma spår: ”På svenskt vis byggs det likadant i alla städer. Enligt den gällande akademiska traditionen är det lådformen som gäller. Möjligen färgglatt och med lite galet hopsatta bitar med inglasade balkonger som sticker ut lite här och var. Snyggt? Fult? Det kan vara både och. Men framför allt är det tråkigt att alla nya områden byggs enligt samma koncept. Det finns plats för annat” (YA 31/7).

ANNONS

Att skriva om arkitektur och dessutom ge sig till att kritsera den är att ge sig ut på vanskliga vägar, det medges. Men oavsett vad vi tycker så påverkar oss husens utseende lång tid framöver och präglar våra sinnen mer än vi kan ana. Göteborgsarkitekten Gert Wingårdh, en av modernismens förgrundsgestalter och femfaldigt belönad med Kasper Sahlin-priset, menar att all arkitektur ska vara av sin tid. ”Allt som är laddat med omsorg, eftertanke och med beständiga material blir bra”, säger han intervjuad i G-P (12/3).

Det pågående Arkitektupproret för en viktig debatt mot modernismens utbredning i

stadsbilden bland annat mot just Gert Wingårdh. Upproret bildades ursprungligen som en grupp på Facebook med fokus på Göteborg. Albert Svensson, upprorets vice ordförande, säger i samma G-P-intervju att ”... vi kan göra fina hus nu om vi bara vill. Men det är ingen som gör det.”

Det nya kontorshuset på Gamletullsgatan i centrala Halmstad får utgöra skräckexemplet på hur modernt material som putsad betong och försöken att lätta upp tyngden med kopparfärgade detaljer vid fönsterpartierna inte fungerar på helheten. Det är en betongklump oavsett försöken. Förutom materialvalet är proportionerna i obalans.

Då ser det betydligt bättre ut i det nya kvarteret Borgen på Söder där tegel i mörka och ljusa grå nyanser utgör fasader med detaljer i träd och brutna tak – för en gångs skull – trots att de åtta husen även inrymmer topplägenheter.

ANNONS

Vi behöver bygga ännu mer i bostadsbristens spår och risken är stor att arkitekturens estetiska värden prioriteras ned i jakten på tid och pengar. Lärde vi oss ingenting av miljonprogrammets hetsbyggen från 1960-talet?

När jag ändå är igång måste jag än en gång undra varför köpladorna på våra externa handelsplatser är så anskrämliga, med få undantag. Förklara gärna för mig varför dessa varuhus måste vara så fula oavsett om de tillhör en kedja som bygger likadant i hela landet, eller lokala etableringar. I min enfald trodde jag att politikerna i byggnadsnämnden med hjälp av riktlinjer, strategier och planer kunde styra upp även utseendet. Men ack vad jag bedrog mig.

ANNONS