För alla? Kommunala stadsnätsföreningar underlättar vår tids nya infrastruktur med utbyggnaden av bredband via fiber.
För alla? Kommunala stadsnätsföreningar underlättar vår tids nya infrastruktur med utbyggnaden av bredband via fiber.

Halland måste öka takten

ANNONS
|

I veckan kom Post- och telestyrelsens statistik för hur det går med bredbandsutbyggnaden i Sverige. Region Hallands mycket välvilliga tolkning av läget 2015 är att utbyggnadstakten är hög och att Halland tillhör toppskiktet i landet. Om man ser till ökningstakten. Men om man ser till andelen hushåll och företag som har tillgång till fiber är det inte riktigt lika ljust. Av 21 län har Halland lämnat tredje platsen från slutet och klättrat fem steg uppåt.

Från att i stort sett inte byggt ut någonting till dagens ökade utbyggnad är det lätt att hamna högt. Men det är mycket långt kvar.

ANNONS

Vi ser dem snart sagt överallt. Är det inte skyltar vid trädgårdsgränsen så är det en grävmaskin med smal skopa som tar sig för fram längs gatorna/vägarna för att få ned rör med fiber.

Alliansregeringen bestämde 2011 att 90 procent av landets hushåll skulle ha tillgång till bredband med 100 megabit/sekund senast 2020. En påse pengar, alldeles för liten, följde med beslutet. Den S-ledda samarbetsregeringen har inte stoppat just detta beslut, vilket tacksamt noteras. Pengarna fördelas via länsstyrelsen framför allt till de fiberföreningar på landsbygden som går samman för att få tillgången till framtidens, eller för all del, nutidens kommunikationsteknik.

Så sent som i december antogs Region Hallands bredbandsstrategi. Bättre sent än aldrig. Och även regionen skjuter till pengar förutsatt att kommunerna är med och betalar.

Drygt hälften, 52 procent, av de halländska hushållen, och 44 procent av förtagen har i dag tillgång till fiber. Förra året var siffran för hushållen bara 38 procent så nog har det hänt en del.

De halländska kommuner med kommunala stadsnätföreningar, Varberg och Halmstad, har kommit längst med utbyggnaden. Hylte ångar på bra med sin lösning om öppen fiber via IP-only, liksom Laholm som bygger ut med hjälp av Svenska stadsnät.

ANNONS

Varför är det nu så himla viktigt med fiber och fungerande bredband? Ja, det handlar inte alls om nöjessurfning utan mer om att vi umgås mer och mer den här vägen. Plus att myndigheter, stat, regioner och kommuner bygger ut sina tjänster via hemsidorna för att vi ska slippa hänga i telefonkö, skicka brev med snigelpost eller ta oss fysiskt till en bestämd adress. Det finns en demokratisk idé med att öka tillgängligheten digitalt.

Svenska stadsnätsföreningen hade sin årskonferens i Halmstad i veckan med över 600 deltagare från hela landet. En av talarna, Alexander Bard, ägnade sig åt hur vi ska hantera ”vår tids stora revolution”. Han backade till tiden när klostrens munkar utförde skrivartjänster och som blev helt utmanövrerade av Johannes Gutenberg. 1450 års boktryckarkonst var inte bara billigare utan tillät större upplagor. Sedan gick färden via fransmannen René Descartes som införde begreppet ”jag”, förbi franska revolutionen till Napoleons arméer där var och en var läs- och skrivkunnig, det vill säga den tidens kommunikationsmodeller. Vi använde samma verktyg, läsa böcker, skriva brev, köpa grammofonskivor så länge det inte fanns något bättre. Nu finns andra sätt, billigare och snabbare. Alexander Bards viktigaste budskap var varningen för det digitala utanförskapet.

ANNONS
ANNONS