Halland biter ifrån och fortsätter hålla ihop

De slåss bara för sina jobb, var det någon som tyckte när HP senast på ledarplats kommenterade de 21 eniga landshövdingarnas invändningar mot Indelningskommitténs förslag till ny regionreform.

ANNONS
|

Detsamma kan man förstås även tycka om de heltidsanställda regionpolitikerna i Halland, regionråden Mats Eriksson (M), Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), Per Stané Persson (S), STefan Bengtsson (C),och Dag Hultefors (M).

Men det är väl ändå ett litet väl snävt perspektiv? Viljan att hålla Halland helt genom den aktuella reformen går tvärs över partigränserna och finns i alla sex kommunerna.

Remissvaret på delbetänkandet "Regional indelning - tre nya län" är undertecknat av såväl de ledande som oppositionella regionpolitikerna och kommunpolitikerna. Ingen av dem har ändrat inställning sedan Indelningskommittén fick uppdraget av civilminister Ardalan Shekarabi och de saknar fortfarande svar på frågan: Vad är det som blir bättre med färre och större regioner?

ANNONS

Hallandspolitikerna gör vad de kan för att smula sönder delbetänkandet eftersom det kommit till alldeles för snabbt och därmed inte följer "svensk utredningstradition där större samhällsförändringar utreds grundligt". Dessutom bygger förslaget på en otidsenlig bild hur samhället ser ut i dag, där digitaliseringen numera underlättar kommunikationer och samarbeten.

Viktigaste frågan, förutom bristen på förankring och risken med ett demokratiskt underskott, måste ändå vara regionens primära ansvarsområde för hälso- och sjukvården. Det kan ligga mycket i Ardalan Shekarabis idé om att vården måste bli mer likvärdig. Men frågan är förstås om vi når dit den här vägen, genom att skapa nya administrativa gränser med betydligt större avstånd mellan vården och patienterna. "Hälso- och sjukvården står inför flera gemensamma utmaningar där lösningen bör vara nationell snarare än regional, oavsett storlek på region", skriver Region Halland i remissvaret. Det får mig att tänka på förre KD-ledaren Göran Hägglunds förslag om att förstatliga sjukvården just för likvärdighetens skull.

Själv är jag mest kritisk till att regionreformen är ett diktat uppifrån och att det nu ser ut att ha gått prestige i frågan. Den typen av förändringar är dömda att misslyckas. Det är väl för mycket begärt att använda Halland som det goda exemplet på hur samförståndslösningar med grannarna norrut, österut och söderut verkligen fungerar.

ANNONS
ANNONS