Två skånska entreprenörer, Mikael Olenmark Desalle och Johan Ljungquist, har visat att man kan föda upp fisk på torra land på ett klimatsmart sätt.
Två skånska entreprenörer, Mikael Olenmark Desalle och Johan Ljungquist, har visat att man kan föda upp fisk på torra land på ett klimatsmart sätt. Bild: Annika Karlbom

Mattias Karlsson: En person kan inte göra allt, men alla kan göra något

Dystra klimattider kräver att vi lyfter fram de goda lösningarna som finns. Även om de kan stöta på motstånd och innebära stora uppoffringar i vår livsstil.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Trots att ljuset nu är på väg tillbaka och dagarna blir längre går vi mot mörkare tider. Det finns inte mycket av en ljus framtid att vänta så fort man tar del av de senaste rapporterna om klimatförändringarna. Världen blir gradvis varmare och utsläppen av växthusgaser ökar. Detta trots att utvecklingen borde gå åt det andra hållet.

Världsekonomiskt forum som ägde rum i veckan i schweiziska Davos samlade världens ledare och årets upplaga hade många negativa förtecken. Förutom att nationalism och protektionism var internationella trender som gjorde sig påminda i Davos hade klimatförändringarna en stor roll.

FN:s generalsekreterare António Guterres hade ett bistert budskap under ett tal i Davos:

ANNONS

”Klimatförändringarna är en avgörande fråga för vår tid. Vi håller på att förlora. Det är otroligt viktigt att vända trenden”, sa FN-ledaren.

Det finns ändå hopp, inte minst i att den yngre generationen nu säger ifrån. Det tydligaste exemplet på detta är den svenska klimataktivisten Greta Thunberg som väckt stor internationell uppmärksamhet med sin skolstrejk utanför Sveriges riksdag. I veckan deltog hon också på mötet i Davos och tog sig dit genom att resa tåg i 32 timmar från Sverige.

”Jag tycker att det är vansinnigt att människor som samlas för att prata om klimatet kommer hit i privata flygplan”, sa Greta Thunberg enligt TT.

Det var ett sanningens ord med tanke på att närmare 1 500 privatflygplan under veckan landade på flygplatser i anslutning till Davos.

Trots den negativa utvecklingen med klimatutsläppen sker det ändå mycket arbete redan i dag, inte minst på lokal nivå. På fredagen hölls en stor miljömålskonferens på Varbergs kusthotell med 160 deltagare. Konferensen anordnades av Länsstyrelsen i Halland och var den sextonde i ordningen. Tanken med konferensen är att ge ett regionalt fokus på vad som görs i dag och visa exempel på hur man kan arbeta för en mer hållbar samhällsutveckling.

ANNONS

Hallands landshövding Lena Sommestad inledde konferensen och gav en bra översiktlig bild av vilka utmaningar som väntar för Halland och att det krävs lösningar på dessa problem.

Senare under konferensen presenterade Patrik Ekheimer, energi- och klimatsamordnare på länsstyrelsen, ny statistik.

Slår man ut hallänningarna koldioxidutsläpp per person har det skett en stor nedgång sedan 1990. Då orsakade en hallänning 8,8 ton utsläpp av koldioxid, vilket ska jämföras med 4,7 ton 2016. Samma nedgång har skett för landet som helhet.

Men tyvärr är statistiken bedräglig. Ser man till de utsläpp som konsumtionen står för är nedgången inte lika dramatiskt utan det handlar en nedgång från 11,5 ton per person till 10,1 ton. Anledningen är att mycket av svensk industri har flyttat till andra länder . Svenskarna importerar med andra ord andra länders koldioxidutsläpp; 65 procent av svenskarnas klimatutsläpp sker i dag utomlands. Detta är en tydlig illustration på att klimatet inte känner av några gränser.

Trots detta måste vi lyfta fram goda exempel på hur man kan vända på klimatutsläppen. Att lösningar finns därute visade två skånska entreprenörer. Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Desalles driver företaget Gårdsfisk som de har byggt upp från grunden. De berättade om sin resa att skapa ett hållbart vattenbruk på land. Gårdsfisk handlar om att föda upp fisk på ett traditionellt lantbruk och att göra det på ett hållbart sätt, både vad gäller att kunna leverera ett attraktivt livsmedel och att göra det på ett miljövänligt sätt.

ANNONS

När de började sin verksamhet 2013 handlade mycket om att omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken – och det gick inte som planerat. Men de gav inte upp utan fortsatte att förfina sin verksamhet och det gav framgång. Motgångar har de i stället mött i form av en stelbent byråkrati som inte kunnat hantera odling av fisk på torra land.

Att Gårdsfisk har fått en stor uppmärksamhet, både nationellt och internationellt, visar att verksamheten har en stor potential att växa och bli en ny framtidsbransch för lantbruket.

Ett annat exempel på en klimatsmart lösning presenterades i form av en tomatodling i Trollåsen utanför Varberg som använder sig av spillvärme för uppvärmning av växthus och bekämpar parasiter med naturliga fiender.

Ser man på klimatfrågan finns ett övergripande mål, att minska utsläppen av växthusgaser. Som det hette under fredagen, det handlar om transporter, livsmedel och hur vi bor, vilket i dag generar mycket klimatutsläpp. Alla lösningar för en mer miljövänlig och klimatsmart verksamhet måste tas om hand.

När världen går mot mörkare klimattider gäller det att inte tappa hoppet. Lösningarna till ett hållbart samhälle finns, även om de kan vara svåra att genomföra. Att göra det som inte har gjorts tidigare stöter ofta på motstånd. Det handlar också om något så privat som vår livsstil och här måste det till en omvälvande omställning.

ANNONS

Här gäller det att tänka positivt för att inte bli handlingsförlamad. En person kan inte göra allt, men alla kan göra något.

ANNONS