Kostsamt med dålig utbildning

Många svenskar har föreställningen att utbildning är gratis. Ingenting kunde vara mer fel.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

För de allra flesta kostar utbildning pengar, även för utländska studenter i Sverige. Det är en reform som nu börjar få konsekvenser.

Mälardalens högskola dömdes i veckan av tingsrätten att betala tillbaka studieavgiften till den amerikanska studenten Connie Dickinson efter att ha levererat bristfällig utbildning. Hon betalade drygt 170 000 kronor för en utbildning som var så dålig att den underkändes på fyra av fem punkter av statens kontrollorgan, Universitetskanslersämbetet.

Tingsrättens dom lär få många av universitetens och högskolornas kursansvariga, som redan är under hård press, att darra på manschetten. Men domen är en logisk konsekvens av att man har satt en prislapp på utbildning, samtidigt som många svenska utbildningar inte håller tillräcklig kvalitet. Därmed inte sagt att det ska införas kursavgifter för all högre utbildning, att studier är kostnadsfria är en klassbiljett för alla som inte har pengar på banken. Men om man inte betalar är det också omöjligt, att likt Connie Dickinson, kräva någon återbetalning.

ANNONS

De dryga 40 miljarder kronor som satsas årligen på högre utbildning motsvarar försvarsbudgeten. Studenter lägger ner flera år, med allt vad det betyder i förlorad inkomst, för att studera vidare. Frågan är varför samhället ska bränna skattepengar på att massutbilda människor till undermålig kvalitet En dålig utbildning är ingen bra investering.

Nuvarande regering har sysselsättningsreceptet att utbilda bort arbetslösheten vilket troligen kommer att innebära mer resultatlös utbildning. Den svenska högskolans främsta uppdrag borde vara kvalitet, inte kvantitet.

ANNONS