STOCKHOLM 20180909
Partisekreterare Richard Jomshos under Sverigedemokraternas valvaka på restaurang Kristall i centrala Stockholm. 
Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040
STOCKHOLM 20180909 Partisekreterare Richard Jomshos under Sverigedemokraternas valvaka på restaurang Kristall i centrala Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040 Bild: Anders Wiklund/TT

Håll SD borta från makten

När Sverige vaknar upp på måndagsmorgonen är det till en ny politisk verklighet med tre tydliga block.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ett superjämnt val mellan Alliansen och de rödgröna partierna, med ett Sverigedemokraterna som går fram kraftigt. Välkommen till en ny politisk verklighet med tre tydliga block.

Vid denna tidnings pressläggning var valresultatet inte klart men allt tyder på att SD går fram kraftigt till mellan 17 och 18 procent, fast inte så mycket som de värsta farhågorna. Och många partisympatisörer hade på valnatten svårt att dölja besvikelsen över att inte ha gått fram ännu mer.

Tempot har varit högt ända in på valdagen, årets valrörelse blev kort och intensiv och med ett högt tonläge mellan de traditionella blocken.

ANNONS

Men störst uppmärksamhet har Sverigedemokraterna fått, men det kan också ha slagit tillbaka på partiet. Det finns motkraft som inte köper SD:s främlingsfientliga och endimensionella världsbild och den mobiliserades tydligt i valet i och med att fyra av fem röster inte går till partiet.

Enligt de första någorlunda säkra prognoserna får Alliansen tillsammans 40,3 procent och de rödgröna partierna 40,6 procent.

Skulle det resultatet stå sig har Sverige ett osäkert politiskt läge eftersom Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sagt att Alliansen ändå kommer att bilda regering.

Hur den kommer att se ut och framför allt, hur den kommer att få ett parlamentariskt stöd återstår verkligen att se.

De kommande veckorna blir alltså helt avgörande för vem som tar vem och hur Alliansen kommer att förhålla sig till ett eventuellt stöd från SD.

Ett annat ytterlighetsparti som går fram kraftigt är Vänsterpartiet. Det kan förstås av en väljarflykt från Socialdemokraterna, men det är också oroande att såväl den yttersta högern och yttersta vänster lockar till sig många väljare då svensk politik traditionellt hör hemma i den breda mittenfåran.

Av småpartierna är det framför allt Kristdemokraternas framgång som överraskar vilket till stor del tycks vara KD-ledaren Ebba Busch Thors förtjänst. Att Miljöpartiet ser ut att klara riksdagsspärren är förvisso viktigt för partiet, men det måste ändå ses som ett bakslag att man tappat så stort på slutet.

ANNONS

Liberalerna är nöjda med att få ett liknande stöd som förra valet, medan det hos Centerpartiet finns många glada miner.

Det svenska valsystemet med proportionella val innebär att partierna måste samarbeta och kompromissa sinsemellan. Med den tydliga blockpolitik som gällt sedan Alliansen bildades 2004 är troligen över. För att bilda en regering behövs bredare stöd i riksdagen.

Sverige är ett land fullt av politiska kompromisser. Men det finns vissa värden som inte kan förhandlas bort. Den signalen har svenska folket varit tydliga med. Så se till att Sverigedemokraterna inte får det inflytande partiet vill ha.

ANNONS