Skylten utmed E6 är numera inaktuell och kan lämnas öer till Falkenberg.
Skylten utmed E6 är numera inaktuell och kan lämnas öer till Falkenberg.

Företagslotsen borde jobba hårdare

Halmstads och Laholms kommuner rasar mest av de halländska kommunerna i Svenskt näringslivs senaste rankning av företagsklimatet.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Raset för Halmstads del motsvaras av 21 placeringar totalt till plats nummer 103 av landets alla 290 kommuner. Femklövern brukar ha som mål att Halmstad ska vara bland landets 25 bästa och dit är den en avsevärd bit. Trots att en tjänst för företagslots inrättats för att ragga nya etableringar och underlätta olika processer.

En stor del av Svenskt näringslivs rankningslistor mäter attityder till företagande. Det kan handla om inställningen hos kommuntjänstemän, politiker, skolan, allmänheten ja även mediernas attityd för avspeglas. Och för Halmstads del är den alltså inte särskilt smickrande. På plussidan ligger dock tillgången till arbetskraft med kompetens.

ANNONS

Störst kliv uppåt i rankningen har Hylte kommun gjort med hela 16 steg till plats 87. Här har företagsklimatet långsamt förbättrats sedan fem år tillbaka. På pluskontot hamnar servicen till företagen, tillämpning av lagar och regler, att många nya företag startats samt fungerande infrastruktur i form av väg- och tågförbindelser. Däremot har utbyggnaden av bredband ännu inte slagit igenom i hela kommunen.

Laholm låg länge bland landets tio bästa företagskommuner, vilket framgick på färgglada skyltar längs E6. Men nu har Laholm rasat 12 steg till plats 29 och här finner vi den största försämringen bland attityderna till företagsamhet bland kommunpolitikerna. Att det varit politiskt turbulent i Hallands sydligaste kommun märks alltså i många led som exempelvis i den här företagsrankningen.

Laholm brukar utmärka sig när det gäller Ungt företagande där flera UF-företag rönt framgångar. Just skolans attityd blir allt bättre, och här skulle kanske Halmstad besöka grannen i söder för att lära sig mer om UF-satsningen.

Kommunen med allra bäst företagarklimat i Sverige är Solna. Att det är så är inte så konstigt. Kommunalskatten är relativt låg. Infrastrukturen är väl utbyggd. Att kommunen ligger inom Stockholms län underlättar givetvis för möjligheten att driva företag. Men att en kommun måste ligga i en storstadsregion för att ha ett bra företagarklimat stämmer inte. Kommuner som skånska Höganäs, småländska Habo och Vårgårda i Västergötland ligger också i topp.

ANNONS

Lokalpolitiker kan alltså inte skylla på att man inte är en storstadskommun. Trots att alla kommuner har olika förutsättningar för företagande finns det ett antal aspekter att tänka på om man vill locka näringsidkare till sin kommun. Det som utmärker företagsvänliga orter är en god förståelse för företagandets premisser, en välvillig inställning och frånvaro av konkurrens från kommunen. Tillgången till arbetskraft med relevant kompetens och bra kommunikationer är avgörande.

ANNONS