Den enda värdegrund som Sveriges Domstolar ska ha är allas lika värde inför lagen.
Den enda värdegrund som Sveriges Domstolar ska ha är allas lika värde inför lagen. Bild: Hossein Salmanzadeh/TT

Domstolar går vilse på Pride

Domare och domstolar ska vara oberoende, det är en självklarhet i en rättsstat. Därför är det djupt problematiskt att Sveriges Domstolar valde att delta i Pride.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

I den svenska grundlagen ges domstolarna en självständig ställning. Domstolar ska vara fria från yttre påverkan. Varken riksdag, regering eller någon annan myndighet får lägga sig i eller försöka påverka hur en domstol ska döma. Genom domstolarnas objektiva och opartiska synsätt ska varje individ kunna känna sig säker på att få en rättssäker prövning, oavsett vilken sexuell läggning, könstillhörighet eller politisk övertygelse man har. Det är en grundstomme i det svenska rättsväsendet.

Därför är det djupt problematiskt att svenska domstolar i år valde att delta i Pride, som har utvecklats till något som inte kan beskrivas som något annat än en politisk manifestation med slagsida åt vänster. Det yttrade sig bland annat genom att Sverigedemokraterna och Medborgerlig Samling portades, medan Feministiskt initiativ som inte sitter i riksdagen bjöds in. Medborgerlig Samling är för övrigt det enda parti som har en öppet homosexuell partiledare.

ANNONS

Som anledning uppgavs att Sverigedemokraterna och Medborgerlig Samling inte delar Prides värdegrund. Det är en bedömning som Pride har rätt att göra. Men när domstolar väljer att delta i ett sammanhang där vissa partier utesluts kan de uppfattas ta politisk ställning, ett problem som uppmärksammades i Dagens Juridik (29/5) av rådmannen Magnus Åhammar. Pride har utvecklats från att förespråka varje individs egenart och rätt att älska vem man vill till att driva politisk aktivism. Där vissa åsikter är välkomna men andra stängs ute. Med pikétröjor med Sveriges Domstolars tryck på och eget tält uppslaget på festivalområdet valde svenska domstolar i år att göra sig till statister i ett politiskt spektakel.

Att Pride utvecklats till en politisk rörelse framgick också tydligt under partiledardebatten, där alla riksdagspartier bjudits in av RFSL, inklusive Fi. Men inte SD, som representerades av en grå uppblåsbar elefant.

Feministiskt initiativ dröjde nyligen två veckor med att uppmana kandidaten Oldoz Javidi att ställa sin plats på riksdagslistan till förfogande efter att hon i en intervju gjort tydliga antisemitiska uttalanden. Partiledaren Gudrun Schyman delade själv artikeln med citaten på Facebook, men vill inte svara på frågor om varför hon delade den. Men Pride anser att Fi delar deras värdegrund.

ANNONS

På scenen uppträdde artistduon Rebecca och Fiona, varav den ena hade valt att ikläda sig en röd t-shirt med den kommunistiska symbolen hammaren och skäran, en symbol under vilken hbtq-personer trakasserats, förföljts och gått under i kommunistiska regimer. Men ingen av arrangörerna reagerade eller upplyste henne om det olämpliga i klädvalet.

Fristående rörelser som Pride kan ta ställning för vad de vill. Och att politiker känner sig nödgade att ställa upp i de flesta sammanhang ett valår är en sak, väljarna kan välja att rösta eller inte rösta på dem. Men Sveriges Domstolar kan inte röstas bort på samma sätt som politiker, alltså ska de inte ta politisk ställning. Domstolarna ska vara oantastliga. Fria från varje misstanke om partiskhet. Därför sätts förtroendet för rättsstaten i gungning när våra domstolar låter sig ledas i koppel av aktivister på vänsterkanten.

Vi måste kunna lita på att domstolarna är fristående och oberoende och enbart dömer efter Sveriges rikes lag och rättspraxis. Att vi alla är lika inför lagen. Det är den enda värdegrund som Sveriges Domstolar ska ha. Därför ska de hålla sig borta från manifestationer.

ANNONS