Svenska skådespelare i samband med läsningen på Södra teatern i Stockholm av anonyma vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier.
Svenska skådespelare i samband med läsningen på Södra teatern i Stockholm av anonyma vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier.

Alla män är inte skyldiga men alla män har ett ansvar

Kvinnor och män ska behandlas lika. Den senaste tidens många vittnesmål om sexuella trakasserier visar att det fortfarande är lång väg kvar.

Det här är en ledarartikel, som uttrycker åsikter från Hallandspostens ledarredaktion. HP:s ledarredaktion är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ledare HP 23/11. Ett skämt om våldtäkt. Är det roligt? Ska man behöva lyssna på det? Och ska frågorna ens behöva ställas?

När rollfiguren Gustav i en reklamfilm från Anderberg Media AB drar ett våldtäktsskämt tycker varken upphovsmännen själva eller det medverkande företaget att det är osmakligt. Det säger något om vår tids normer och värderingar. Underförstått, den som hör ett sådant skämt ska skratta med.

Men det är att helt blunda för vad som hänt de senaste månaderna när kvinnor från en rad olika yrkesbranscher vittnar om sexism och sexuella trakasserier som är långt ifrån acceptabla. Detta är en otroligt viktig utveckling mot ett mer jämlikt samhälle.

ANNONS

Det hela har sitt ursprung i avslöjandet i början av oktober om anklagelser mot den amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein som under en lång rad av år ska ha begått sexuella övergrepp mot kvinnliga skådespelare. Därefter startade Alyssa Milano hashtaggen #metoo på sociala medier under vilken kvinnor berättar om sina egna upplevelser av trakasserier eller sexuella övergrepp.

Metoo-rörelsen nådde sedan Sverige och har fått stor spridning. Först var det teaterbranschen som uppmärksammades under uppropet #tystnadtagning där kvinnliga skådespelare berättade om sexuella trakasserier inom teaterbranschen.

Detta följdes av upprop inom musikbranschen, rättsväsendet, politiken och nu i veckan skrev över 4 000 kvinnliga journalister under uppropet #deadline. Metoo-rörelsen visar hur viktigt det är att bryta tystnaden och låta vittnesmålen tala. Allt för många kvinnor har varit offer för manligt maktmissbruk och känt skam för vad de utsatts för, en skam som egentligen är förövarnas.

Kritiken mot metoo-rörelsen är att sociala medier inte är lämpligt som arena för att hänga ut misstänkta förövare och att det är en fråga för rättsväsendet att hantera.

Att det ändå kan rättfärdigas är att många kvinnor upplever att sociala medier är den enda metoden de kan få gehör för sina vittnesmål och bli betrodda. Det är ett allvarligt underkännande av det rättssystem som finns i dag och manar till handling hos lagstiftarna. Men det räcker inte.

ANNONS

Det är män som i den absoluta majoriteten är skyldiga till sexuella trakasserier. Samtidigt är det viktigt att påminna om att alla män inte är skyldiga. Däremot har alla män ett ansvar att markera mot sexism och trakasserier när det förekommer.

Det är där kampen för ett jämlikt samhälle börjar, med att männen tar ansvar. Att påpeka det olämpliga med att dra ett våldtäktsskämt är en viktig markering. Men långt mer behöver göras.

ANNONS