Mattias Karlsson: Från Sarajevo till Strasbourg på 25 år

Ibland kan man uppleva historiska vingslag utan att riktigt förstå vidden av vad som händer.

ANNONS
|

Detta kan mycket väl ha hänt i Europaparlamentet när man på tisdagen antog en strategi för hur sex länder på västra Balkan ska bli nya medlemmar i den Europeiska unionen. Det skulle då ytterligare minska spänningarna på Balkan.

”Jag hoppas att det här steget som nu tas mot utvidgningen av EU stänger dörren till den mörka perioden som varit och att det öppnas en ny dörr till en ljusare europeisk framtid för Balkan”, sa den svenske EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic (L) när parlamentet debatterade ärendet.

EU har de senaste åren fått ett stukat självförtroende, ett av de största medlemsländerna, Storbritannien, vill inte längre vara med. Därför är det mycket positivt att unionen nu kan blicka mot framtiden och öppna dörren för nya medlemmar.

ANNONS

Det är mycket arbete som kvarstår, men faktum är att veckans beslut innebär att processen nu går in ett skarpt läge. Målet är att sex länder på västra Balkan ska bli medlemmar. Först ut är Serbien och Montenegro som enligt planen ska anslutas 2025. Därefter finns Bosnien, Make­donien, Albanien och Kosovo med på listan.

När parlamentet debatterade utvidgningen var det många ledamöter som talade sig varma för utvidgningen. Det starkaste intrycket gjorde Jasenko Selimovic som i ett laddat tal berättade om sina personliga erfarenheter från Sarajevo för 25 år sedan.

Då var han fast i staden som dagligen utsattes för granat­attacker. Han hade vänner som dödades av krypskyttar och andra som blev våldtagna. Många av vännerna flydde landet, liksom han själv. Nu är Jasenko Selimovic med och skriver historia när han arbetar för att länderna på västra Balkan ska komma in i EU.

När Jasenko Selimovic kom in EU-parlamentet 2015 var utvidgningen av unionen ett av hans viktigaste mål, men han möttes av många som inte trodde att det var möjligt. Framför allt var erfarenheterna efter Bulgariens och Rumäniens medlemskap dåliga. Nu drygt två år senare är bilden helt annorlunda. Så snabbt kan läget förändras.

Det är bättre att vara en del av en union än att stå utanför. Det är Jasenko Selimovics budskap, ett EU-medlemskap innebär att spänningarna mellan länder minskar. Med mer handel mellan medlemsstaterna luckras också nationsgränserna upp.

ANNONS

De pågående förhandlingarna mellan EU och Storbritannien visar hur komplicerat det är att lämna unionen. Britterna vill inte bli av med för många fördelar, som till exempel tillgång till den inre marknaden, men EU måste sätta en gräns som innebär att det är skillnad att vara medlem eller inte. Risken finns att konflikten på Nordirland blossar upp på nytt i samband med Brexit.

”EU gör fred”. Så sammanfattar Jasenko Selimovic den stora fördelen med den Europeiska unionen.

Det är inga tomma ord utan en högst reell verklighet i Europa. Det är inte mindre av EU som behövs – utan mer.

ANNONS