Kunskap i centrum. Nobelpristagarna tillhör en speciellt utvald skara personer. Här får amerikanen Barry Barish ta emot årets Nobelpris i fysik av kungen.
Kunskap i centrum. Nobelpristagarna tillhör en speciellt utvald skara personer. Här får amerikanen Barry Barish ta emot årets Nobelpris i fysik av kungen.

Lyft bildning som ideal

ANNONS
|

Om det skapas ny kunskap och ingen tar till sig den, existerar den då? Den frågeställningen lånad från filosofins värld tål att funderas över i en tid då vi lever i kunskapens guldålder och allt färre tycks vilja eller ha förmågan att till sig nytt vetande.

Givetvis finns det alltid någon som står bakom nyproducerad kunskap, om det så är en forskare eller en expert i ett ämne, men är den kunskapen bara förbehållen en smal elit så är dess värde inte stort för samhället som helhet. Därför är förmedlingen av kunskap lika viktigt som själva kunskapsproduktionen.

Förra söndagen var kunskapen i centrum i samband med att Nobelprisen delades ut. Nobelpriset är förbehållet en liten skara människor som har förmånen att belönas med både ära och pengar. Men Nobelpriset har i sig ingen mening om det inte är fler människor som tar till sig dess innehåll.

ANNONS

Bildning ska inte vara något som anses vara fint för en mindre del av folket utan det behövs en demokratisering av kunskap så att fler får ta del av den.

Kunskap och bildning är också viktigt i en demokrati för att medborgarna ska kunna göra informerade val och på goda grunder välja vem de vill ska företräda dem. Tyvärr finns det motkrafter till detta synsätt när vissa väljargrupper hellre väljer politiker som de vill ska ”röra om i grytan”.

Det tydligt exemplet på detta är valet av Donald Trump som USA:s president, men det finns liknanden tendenser även i Sverige då många har lagt sin röst på Sverigedemokraterna med samma motivering.

Givetvis har alla rätt att lägga sin röst på vem de vill. Men det finns ändå en problematik i att man kan rösta på vem som helst och sedan inte ta ansvar för sin röst. Där har kunskap och bildning en viktig roll som en viktig kompass i dagens oroliga värld.

Det finns mycket som är skevt i dagens värld. Många har gett upp tanken på äkta demokrati, kanske för att den inte håller vad den lovar. Folk har gett upp tanken på en europeisk union, kanske för att den inte håller vad den lovar.

ANNONS

Listan på vad som inte håller vad det lovar, kan göras hur lång som helst. Tyvärr leder detta till något destruktivt, vi ger upp ideal och humanistiska värderingar som tagit mycket lång tid att bygga upp.

Detta är en trend som måste brytas, för samhällets bästa. Hur? Genom en bredare bildning, och genom att omsätta ny kunskap till praktisk nytta för folket, och då inte bara genom direkt tekniska innovationer eller medicinska landvinningar, utan genom kunskap om oss själva och vår omvärld.

En djupare förståelse för vår värld ger också en ökad möjlighet att uppnå våra drömmar och mål. För att nå dit måste folket bilda sig – och vilja det.

Därför behöver bildning som ideal lyftas. Börja gärna tidigt, i skolans värld.

Mattias Karlsson, politisk redaktör

ANNONS