Ingen ska behöva känna sig satt på undantag

Mattias Karlsson slår ett slag för en regering, som om den blir verklighet enligt hans förslag, kommer att helt spoliera demokratin.

ANNONS

Replik. Apropå ledare 29/12 och 31/12 2018.

Att förorda en regeringsbildning med partier, som har så få sympatisörer att de vid ett val i dag skulle utraderas från riksdagen, det är indirekt en uppmaning till väljare att stanna hemma, för de valresultat som uppnås respekteras ändå inte av maktapparaten.

Beröringsskräcken mot det tredje största partiet, SD, gör att vi i Sverige inte är kapabla att bilda regering. Sett utifrån väljarstöd är demokratin satt på undantag och anarkin växer sig stark.

I en levande demokrati skall ingen behöva känna sig satt på undantag, utan en fri och obunden debatt där alla synpunkter beaktas och prövas skall eftersträvas. Tyvärr har så inte varit fallet de senaste åren, då över en miljon väljare ansetts som mindre trovärdiga att lyssna på. I stället för att prövas och bedömas i olika sakfrågor har detta resulterat i den situation Sverige befinner sig i där vissa politiker anser sig veta bäst, utan hänsyn till den omhuldade tesen ”alla människors lika värde”. Citerar Mattias med de tänkvärda orden: ”Det finns ett ord för dem som alltid sätter sig själva främst: Trångsynta.”

ANNONS

Uppmaning: Stäng sandlådan och utlys nyval.

Sven-Erik Vänneå

före detta M-politiker

Svar direkt

Dagens regeringsbildning bygger på resultatet i valet den 9 september förra året. Det är så demokratin fungerar och inte enligt vad ett eventuellt val i dag skulle innebära.

Sedan delar jag inte din beskrivning av de senaste årens debatt. Den har varit i allt väsentlig fri då alla har rätt att uttrycka sina åsikter. Att få sin egen vilja igenom är däremot en annan sak; om man inte har egen majoritet krävs att man samarbetar med andra partier och där har alla partier rätt att bilda allianser med vem man så önskar.

Mattias Karlsson

politisk redaktör

ANNONS