Ojämlika löner i Halmstads kommun

Vänsterpartiet tycker att topplönerna i Halmstad kommun är för höga, både före och efter skatt. Det skriver Tania Bengtsson, gruppledare för V.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik

Svar till Frans Saurell (M), Sandra Oghlikhani (M) och William Weidow (M), den 2/2.

Debatt 28/2. De unga moderaterna börjar med att påpeka att Halmstads kommun i ord och handling står för jämlikhet. På vilket sätt är det jämlikt att vissa kommunanställda tjänar runt 20 000 kronor i månaden när andra tjänar närmare sex gånger så mycket? På vilket sätt är det jämlikt att den procentuella löneökningen för cheferna är högre än för övriga medarbetare?

Vänsterpartiet tycker att topplönerna i Halmstad kommun är för höga, både före och efter skatt. MUF menar att ”en svindlande stor del av chefens lön försvinner efter skatt”.

ANNONS

Lönen försvinner inte. Den går till allas vår gemensamma välfärd och den går till löner till de som arbetar inom den.

MUF anser att 120 000 kronor i lön för HEM:s VD är fullt rimlig och hänvisar till att hon har ansvar för 240 medarbetare. Varför är det då inte barn- och ungdomsförvaltningens högsta chef som har högst lön? Hon har 2 600 tillsvidareanställda medarbetare.

Hårt arbete och personliga investeringar bör alltid löna sig, skriver MUF. Det tycker jag med. Undersköterskor, städpersonal och personliga assistenter utför varje dag ett hårt arbete. Varje lärare och socialsekreterare har gjort en personlig investering genom sina akademiska studier. Exemplen är oändliga.

Inledningen i min debattartikel handlar om hur ojämlikheten ökar i Sverige. Siffran som jag hänvisar till, kommer från en LO-rapport från 2017, där det framgår att det i genomsnitt går 54 industriarbetarlöner på de högsta direktörerna inom näringslivet. Faktum är dock att den som har högst betalt i Halmstads kommun tjänar flerdubbelt mer än som dem som har minst betalt.

MUF förespråkar att arbetarna ska få mer i plånboken genom skattesänkningar. Om dessa genomförs, var ska då förskollärarens lön komma ifrån? Hur ska undersköterskan få bättre arbetsvillkor?

ANNONS

Halmstads kommun står 2018 inför förödande krav på besparingar. Stora nedskärningar i välfärden väntar för att kunna hålla Femklöverns budget. Att då prata om skattesänkningar visar klart vems sida man står på. Inte är det jämlikhetens.

Tania Bengtsson

gruppledare Vänsterpartiet

Debatt

ANNONS