Låt oss själva styra våra tankar

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik

Apropå ledare 19/2.

Försvar. Fiendebilden som Karin Pihl presenterar på HP:s opinionssida (19/2), fienden ska inte styra våra tankar, byggs upp hur lätt som helst med hjälp av sociala medier, den allt mer avancerade tekniken, menar Pihl. ”Fienden” mot oss, inte vi mot dem? Därför behövs det mer militärt försvar i vårt land enligt henne.

Redan nu är Sverige extremt sårbart. Landet kan intas utan militära insatser. Det gäller att framkalla kollaps genom att överbelasta huvuddatorerna, göra intrång med hackers. Våra kärnkraftverk behöver inte attackeras ur luften, nej det räcker med att högspänningsledningarna sprängs på platser som är svårt tillgängliga för någon reparation.

ANNONS

Tänk själv hur ett Sverige i mörker ser ut, när varulagren är tömda (landets självförsörjning är minimal) och kontantbetalningen är slut. Jag minns som treåring efter andra världskriget när vi stadsbor invaderade böndernas tömda åkrar på jakt efter kvarliggande potatis.

Varför kan vi inte sluta med Natostaternas ständigt krigande och istället bygga upp förtroende och avspänning genom ekonomiskt och kulturellt samarbete med Ryssland, ett land som redan drabbas av inre svårigheter? Säkerhet måste gälla alla, inte bara den ena sidan som tror sig vara överlägsen. Vi behöver ”gemensam säkerhet” à la Olof Palme och sluta med att utsätta vårt land med ständigt nya militära Nato-övningar. Ett luftvärnssystem för tio miljarder kronor blir då onödigt.

Susanne Gerstenberg

ANNONS