Vi vill införa en kommunalskattebroms

Den historiska utvecklingen talar för att kommunalskatten kommer att fortsätta stiga, om inget görs. Det skriver riksdagsledamoten Larry Söder (KD).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Debatt 19/2. I dag tar kommun och landsting en tredjedel av din lön i skatt. I Halland har kommunerna förutom landstingsskatten på 10,82 en varierande kommunalskatt.

I Kungsbacka är den 21,33, i Varberg 20,33, i Falkenberg 21,10, i Halmstad 20,98, i Laholm 20,58 och i Hylte 21,45.

Genomsnittet för riket är 20,74 kronor.

Och trenden mot högre skatter går stadigt uppåt. Bara inför 2017 meddelade 35 kommuner att de skulle höja skatten. Det har fått snittskatten i Sverige att stiga till hela över 32 procent. Så hög har den aldrig någonsin varit i Sverige.

Skattehöjningarna i kommuner och landsting riskerar att skada tillväxten i landet och den långsiktiga finansieringen av välfärden. Dessutom slår den lika hårt mot alla som har lön, lever på pension eller på ersättningar och vissa bidrag.

ANNONS

För kommunpolitikerna är dock höjd skatt ett enkelt redskap för att täcka underskott. Att i stället åtgärda underskotten med tuffa prioriteringar och effektiviseringar är mer ovanligt. Kontentan blir att kommunerna och landstingens budget sväller och till slut räcker inte skatteintäkterna till. Då höjer de skatten.

Men det finns onödiga utgifter som gör att kommunerna läcker pengar. Att inte fokusera på kärnverksamheterna vård, skola och omsorg är en. Att inte effektivisera verksamheterna en annan.

Kommunalskattesatsen har bara på 2000-talet stigit med två kronor. Variationen är dessutom stor. I till exempel Orust och Munkedal är kommunalskatten över 35 procent. Jämfört med Vellinge som har lägst skatt i landet innebär detta att det skiljer cirka 20 000 kronor, eller en hel månadslön, i beskattning per år.

Kommunalskatterna har nu nått en smärtgräns. Den historiska utvecklingen talar dessutom för att skatten kommer att fortsätta stiga, om inget görs.

Kristdemokraterna föreslår därför en kommunalskattebroms. Den kommun som höjer skatten får sina bidrag från staten minskade med mellan 25–40 procent av de intäkter som kommunen får in på att höja skatten. Därmed lönar sig en skattehöjning betydligt mindre, vilket skapar incitament för kommuner att se över utgifterna innan man höjer skatten.

Men vi vill också vända utvecklingen och se sänkta skatter. Därför tillfaller de minskade bidragen från staten de kommuner som sänker skatten. Genom det straffas skattehöjningar och vi premierar sänkningar.

ANNONS

En kommunalskattebroms skulle bidra till fler jobb, en långsiktigt bättre ekonomi och bättre möjligheter att över tid trygga en bra utbildning, en god vård och en värdig omsorg. Det kommer Sverige behöva.

Larry Söder

Riksdagsledamot (KD)

Debatt

ANNONS