Kommunalt ansvar saknar finansiering

Det är inte socialnämnder som tar ansvar som saknas, utan en regering som tar ansvar, skriver socialnämndens ordförande Ella Kardemark (KD).

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

ANNONS
|

Replik

Svar till Hüseyin Mirza Karagös (S) och Jan Kennart Claesson (S), 30/1

Debatt 12/2. Precis som Hüseyin Mirza Karagös (S) och Jan Kennart Claesson (S) skriver har socialnämnden sedan årsskiftet fått ännu ett nytt ansvar. Den nya lagen innebär att kommunerna ska motverka och erbjuda behandling till personer som har ett spelmissbruk.

Det är inte bara den enskilde som drabbas. Det är även en tragedi för familjen och anhöriga. Ungefär 80 000 barn i Sverige lever i samma hushåll som någon som har spelproblem. Eftersom det handlar om barn och ungas uppväxtvillkor är detta ett viktigt uppdrag.

Så långt är vi nog överens.

ANNONS

Lagförändringen om spelmissbruk är bara en i raden av nya ansvar som regeringen lämnat över till kommunernas socialnämnder denna mandatperioden. Tyvärr uteblir ofta finansiering för att kunna utföra uppdragen.

Det är till exempel inte länge sedan regeringen gav kommunerna i uppdrag att arbeta mot våld i nära relationer.

Då var ursäkten till att inte skicka med pengar att det inte var en lagförändring, bara en tvingande riktlinje.

Lagen om spelmissbruk är just en lagförändring. Den bedöms kosta socialnämnden fyra miljoner kronor varje år. Ändå skickas det knappt med några pengar.

Det finns en antagen finansieringsprincip som innebär att kommuner inte ska behöva höja skatten eller prioritera om annan verksamhet för att finansiera nya statliga uppgifter. Så vad är anledningen denna gången?

Att finansieringsprincipen följs är inte mindre viktigt för sociala frågor. Kanske är det just här våra åsikter går isär.

Debattörerna från S skriver att den nya lagen kom till tack vare att de skrev en motion till sin partikongress.

ANNONS

De har tydligen ett stort inflytande över det socialdemokratiska partiet. Vad synd att de inte föreslog att en så viktig och angelägen lagförändring måste finansieras.

För att kunna ta ett socialt ansvar krävs det att man också klarar av att ta ett ekonomiskt ansvar. Dessa är inte motsatser till varandra, som det ibland kan låta som i debatten, tvärtom.

Debattartikeln avslutas med ”Nu kan socialnämnder ta ansvar”. Det gör vi redan och kommer fortsätta att göra.

Det som saknas är inte socialnämnder som tar ansvar, utan en regering som tar ansvar. Jag ska hjälpa er att byta ut den i september.

Ella Kardemark (KD)

socialnämndens ordförande

Halmstads kommun

Debatt

ANNONS